Familjevänligt kök

Ett välplanerat kök är ett mästerverk av organisation och logistik. Planering kräver kompetens och erfarenhet, speciellt när det fungerar som ett funktionellt kök-och-vardagsrum och mötesplats för hela familjen. Den särskilda utmaningen jämfört med enstaka eller utrustade kök för två till tre personers hushåll ligger främst i den genomtänkta användningen av det tillgängliga utrymmet. Det krävs tillräckligt med utrymme på bänkskivan för matlagning för hela familjen eller sociala kvällar med vänner. En integrerad disk ger också lämpliga sittplatser. När du väljer materialet är det viktigt att förlita sig främst på robusta varianter. Aspekter som säkerhet och lagringsutrymme bör inte heller försummas. Så även små kökshjälpare har kul.

Våra köksmötesexperter avslöjar vad du bör ägna särskild uppmärksamhet åt.

Säkerheten först

Öppna kök är särskilt familjevänliga. De erbjuder mycket utrymme och en bra överblick. Säkerhet är en nyckelfråga, särskilt i hushåll med små barn. Detta kan dock säkerställas snabbt med enkla medel. Kaminskydd hindrar till exempel barn från att dra något från kaminen när de inte är under uppsikt och skadar eller bränner sig själva. Ytterligare skydd för knappar och knivar osv. gör det möjligt att lämna barnen obevakade. Låd- och skåpsäkringar skyddar små upptäcktsresande från att komma åt farligt innehåll. Softclose-lådor hindrar barn från att klämma i fingrarna. Kylskåpet kan också göras barnsäkert med en extra spärr. Alla små apparater, såsom brödtoaster osv bör förvaras bort från barnen.

Bra planering som grund

Varje kök behöver noggrann planering. Detta tar hänsyn till både individuella önskemål, storlek och planlösning. Öppna kökskoncept har fördelen att de är särskilt kommunikativa och främjar samhällets närhet. Du har också allt i sikte hela tiden. Det betyder att de minsta familjemedlemmarna enkelt kan hållas under uppsikt medans du lagar mat eller kallas till för att hjälpa till i köket. En tillräckligt stor arbetsyta är nödvändig så att du kan laga tillsammans utan att vara trångt och inte komma i vägen. Speciellt kökslösningar i U-form eller L-kök med en ö erbjuder stora fördelar här. Det gör köket till en kommunikativ mötesplats som också ger tillräckligt med lagringsutrymme. Den perfekta arbetshöjden gör matlagningen extremt lätt på baksidan. Lärande torn för den perfekta positionen.

Praktiska material

Materialvalet i köket är stort och verkar praktiskt taget oändligt. Det finns dock några saker att tänka på, särskilt med starkt använda, beständiga kök. Fronter, kroppar och bänkskivor ska ha en sak gemensamt: robusthet. De måste också vara lätta att sköta om och så okänsliga för stötar och repor som möjligt. Bänkskivor i natursten av granit är till exempel extremt robusta och hållbara. Dessutom gör de köket riktigt unikt med sitt eleganta utseende. En annan fördel är hygien. Tack vare den täta ytstrukturen kan materialet torkas rent på kort tid. Råvaran trä förmedlar omedelbart en inbjudande komfort och ger en bit natur till ditt egna kök. Men regelbunden vård är viktig, särskilt med äkta träpaneler. Bänkskivor och köksfronter av laminat är ett billigt alternativ. Designalternativen är nästan obegränsade, de är mycket lätta att sköta och extremt slitstarka. Alternativ för lämpliga bänkskivor finns självklart!

Tänker på framtiden

Det är viktigt att utrusta familjeköket med rätt elektriska apparater. En extra stor ugn och en spis med ytterligare kokplattor gör matlagningen mycket enklare för alla familjemedlemmar. Den familjevänliga mikrovågsugnen och diskmaskinen gör också vardagen mycket enklare. Det finns också många köksmaskiner som redan har vissa säkerhetsaspekter med sig. En inbyggd barnsäkerhetsanordning förhindrar att hällen, ugnen eller diskmaskinen slås på eller från att kunna ändra inställda funktioner. De moderna touchskärmarna är särskilt snygga och ger köket ett modernt utseende. I barns ögon är de dock också en glödande inbjudan att prova dem.

Induktionshällar har också en annan fördel: kokplattan värms bara upp av spillvärmen från potten eller pannan under en längre tillagningsprocess. Det betyder att kokplattan inte värms upp och aldrig blir så varm som en traditionell kokplatta skulle göra. Nyare ugnsmodeller förhindrar brännskador med flera fönster, eftersom den yttersta ugnsrutan inte längre blir varm.

När du planerar köket kan ugnar och diskmaskiner ingå på nolltid på en ergonomisk åtkomsthöjd. På detta sätt är det enkelt att arbeta i köket på baksidan och enheterna skyddas från barns händer.

Använd tid tillsammans

Idag har familjer mindre och mindre tid att äta måltider tillsammans. I dagens samhälle jobbar i de flesta familjer. Samtidigt blir vardagen i allmänhet mer hektisk. Det finns knappast någon möjlighet kvar att laga mat och äta tillsammans. Ändå är det viktigt att ta tid för varandra och njuta av en egenlagad mat i fred. Denna måltid behöver ett lämpligt utrymme där man gillar att samlas och sitta ner. Du kommer behöva tillräckligt med utrymme för alla köksredskap och högkvalitativ utrustning som underlättar din matlagning. Med en angränsande matplats och bekväma stolar kommer alla att hitta sin plats efteråt. Moderna köksbänkar i lämplig storlek ersätter alltmer det klassiska matbordet idag och säkerställer en smidig övergång mellan matlagnings- och matplatsen. Detta gör att äta tillsammans ännu roligare.

Kontakta oss om du är intresserad av att anställa oss för din köksrenovering i Göteborg!