Hur mycket färg vill du ha i köket?

Svart, vit, röd, magnolia – färgpalett för köket är enorm. Inte bara köksfronter kan designas i färg utan även nischade bakväggar, arbetsytor och golv. Det är viktigt att färgerna i köket är samordnade.

Färgeffekt

Storleken på köket spelar en avgörande roll i kökets design. Faktum är att mörka färger gör rum mindre och ljusa färger förstorar rum.
Små kök brukar inte klara sig i mörka färger. Eftersom de är ordnade på ett litet område behöver de ljusa toner. Dessa hjälper till att göra det begränsade utrymmet verkar större. De ger också mer ljus. Stora kök kan å andra sidan klara mörkare färger. Det finns inga gränser för valet av färger. Allt är möjligt. Det är bara en fråga om färgpreferens.

Färgerna är bra

Kökets färgdesign säger mycket om individuell smak. Alla väljer färgerna efter sina personliga preferenser. Vissa gillar ett svart kök gjord av blank lack i modern stil med grått kakel och väggar, andra vill ha ett naturligt utseende med varma trätoner och föredrar pastellfärger. Vissa gillar det färgstarka och prickiga, andra gillar det vitt och coolt. Det är viktigt att färgen i köket motsvarar din personliga stil. Färger påverkar vårt välbefinnande. Så de är bara bra om vi gillar dem. Då har de en positiv effekt på vårt arbete – när vi förbereder och lagar mat.

Trendiga färger för köket

Klassisk blå, en mörk, glödande blå nyans: De andra trendfärgerna för kök ligger också i det klassiska intervallet mellan mörkgrå, svart och naturliga toner. Det är fortfarande lugnt och naturligt i trendiga köksfärger. Trenden mot mörkare färger fortsätter. Svarta och gråa kök har varit trendiga i ett antal år. Framför allt åtföljs svart av mjukare gråtoner. Ljusgrå toner ersätts av mörkgrå. Detta färgschema gäller inte bara fronter och bänkskivor, utan även nischade bakväggar och handfat kan hållas ton-på-ton på grund av de olika färgerna och materialen. I kombination med naturliga toner lossas dock de ganska mörka köken.

Ta med våren in i köket

Våren väcker vårkänslan. I naturen börjar löven gro, knoppar öppnas, de första blommorna och buskarna blommar. Denna anda av optimism väcker ny energi. Vissa börjar med vårrengöring, andra vill ta våren in i sina egna fyra väggar. Våren anländer till köket i några få enkla steg. En vas med tulpaner eller ett kärl med några grenar av den ljusgula forsythian skapar en vårliknande atmosfär.

Om du vill ta in våren permanent i ditt kök har du möjlighet att måla väggarna i mjukt grönt eller mjukt gult. Om dessa färger kombineras med pastellfärgsstänk påminner köket snabbt om en vårträdgård där tulpaner, påskliljor och hyacinter blommar.
Köksfronten finns också i fina pastellfärger. Detta ändrar emellertid utseendet på köket på lång sikt och är förknippat med betydligt mer ansträngning.

Hur vill du att ditt kök ska se ut? Vi kan utföra köksrenoveringen åt dig, vi är experter på kök och utför köksrenoveringar i hela Göteborg. Kontakta oss för att få en offert eller om du behöver inspiration, vi snackar gärna kök!