Köksbänkskivor: granit vs. sammansatt

En bänkskiva är en viktig del av köket. Numera har du många olika typer av bänkskivor och det gör inte valet lättare. Dessutom har du även bänkskivor som är mycket lika som granit och komposit. För att illustrera skillnaderna förklarar vi båda arbetsbladen i detta blogginlägg.
Granit

Granit skapas när magma stelnar under jord. Granit består helt av mineraler. Dessa mineraler bestämmer färgen som graniten så småningom kommer att få. Eftersom granit bildas av magma och består av mineraler är det en helt naturlig produkt.
Den första fördelen med en bänkskiva i granit är att varje bänkskiva är unik. Detta beror på att granit är helt naturlig. Bladet redigeras minimalt av människor. Detta håller bänkskivan naturlig och naturen gör dem alltid unika. En annan fördel med granit är att den är väldigt robust eftersom den är tillverkad av magma. Detta säkerställer att granitbänkskivan är skärbeständig och reptålig. Den sista fördelen är att granit inte bär mycket. En bänkskiva i granit extraheras på en gång.
Tyvärr finns det också nackdelar med granit. Den största nackdelen är att granit behöver regelbundet underhåll. Det beror på att granit blir matt efter ett tag om du använder bänkskivan mycket. Eftersom bänkskivan i köket används (nästan) dagligen är underhållsintervallet säkert nödvändiga.

Sammansatt

En sammansatt bänkskiva består av olika material: återvunnen granit, hartser och kvarts. Så, liksom granit, består den av natursten, men består av hartser och kvarts. Detta gör att det inte är en naturlig produkt utan en teknisk produkt.
En sammansatt bänkskiva har flera fördelar. Till exempel är den mycket stark, eftersom materialen i komposit pressas mot varandra med högt tryck. Detta gör även bänkskivan hygienisk. Det beror på att ingen fukt eller andra skadliga ämnen kan tränga in i bänkskivan. Den sista fördelen är att du kan placera heta pannor på sammansatta kokkärl utan att toppen visar sprickor.
En nackdel med komposit är att hartset kan missfärgas på grund av värme. Även om det mesta består av återvunnen granit ser du detta efter ett tag. Det är därför det kan finnas heta kokkärl på det, men lämna dem inte kvar på dem för länge.
Är du nyfiken på möjligheterna med granit eller komposit i ditt kök? Kontakta oss för gratis rådgivning!

Kontakta oss för en köksrenovering i Göteborg!