Sparar energi i köket

Alla pratar om ett liv som är så miljövänligt och ekonomiskt som möjligt. För att implementera detta livskoncept i ditt eget hem är det vettigt att börja i det rum som förbrukar mest energi i hushållet – köket. Med rätt tillvägagångssätt och moderna enheter som fungerar energieffektivt kan el- och vattenförbrukningen minskas med upp till 60 procent. Detta minskar belastningen på miljön och sparar också pengar när vi irriteras av stigande elpriser varje år.

Koka sparsamt och spara

Olika hällar har olika fördelar, men framför allt olika nivåer av energipotential. Att investera i en ny spis är värdefullt för alla som gillar att laga mat ofta. Speciellt gamla elektriska kokplattor förbrukar mycket energi, varav en stor del går till spillo. Hällar i glaskeramik är mycket mer ekonomiska och användarvänliga eftersom de blir heta snabbare. Med båda varianterna kan du dra nytta av värmen och spisen kan stängas av minuter före slutet av tillagningstiden. Induktionshällar är lite dyrare men i allmänhet effektivare. Här, med hjälp av ett magnetfält, genereras bara energi där det behövs – under botten av potten eller pannan. Gasspisar har i sin tur fördelen av att de drivs med cylinder eller naturgas och att dessa kostnader per kilowattimme är betydligt lägre. Följande gäller för fläkten: frånluften är mer energieffektiv än cirkulerande luft. Du ställer in effektnivån så att den matchar tillagningsprocessen och de ångor som produceras. Det finns också många sätt att spara energi med ugnen. Matlagning med konvektion är i allmänhet effektivare än att använda över- och bottenvärme. Värmen fördelas mycket bättre genom ugnen och flera bakplåtar kan användas samtidigt. Vanligtvis är inte heller nödvändig förvärmning nödvändig. Vissa ugnar med konvektion har också en efterkörning så att de kan stängas av några minuter innan bakningstiden faktiskt är slut för att spara energi.

Matlagning på ett vattenbesparande sätt

Att värma vatten i en kastrull är slöseri med energi. Det är mycket effektivare med en vattenkokare, eftersom det kräver mycket mindre energi än spisen. Det går också snabbare. Kranar där det kokande vattnet kommer direkt från kranen ökar också. Kranarna förvandlas till riktiga allrounders i köket. Det är också värt att eftermontera beslag med en vattenbesparande insats som reglerar flödeshastigheten. Det är mycket viktigt att se till att det inte droppar någonstans. Eftersom en droppande kran använder upp till 50 liter vatten om dagen. För alla diskmaskiner finns de goda nyheterna att moderna diskmaskiner är mycket billigare än att tvätta för hand. En modern maskin förbrukar cirka 11 till 13 liter vatten per tvättcykel, och om du tvättar 13 ställningar för hand efter en familjesammankomst kan vattenflödet snabbt nå 55 liter. Det är också värt att lita på diskmaskinen, eftersom förtvätt för hand kostar onödigt mycket vatten. Dessutom är temperaturen avgörande:

Liten men mäktig

Många små apparater i köket sparar ofta tid och arbete. Men framför allt bör de vara energibesparande så att de inte belastar elräkningen för mycket. Med bra effektivitetsklasser får du ekonomiska alternativ för vardagen som erbjuder flera fördelar. En brödrost använder betydligt mindre energi än ugnen. Även om det låter täppt: ägg kan tillagas mycket mer ekonomiskt i äggkokaren än i en kastrull. Mikrovågsugnen är också en liten energibesparande hjälte i köket. Många rätter kan inte bara tillagas mer försiktigt här utan också med betydligt mindre energi än på spisen. En kopp mjölk kan också snabbt värmas upp i mikrovågsugnen. För övrigt rekommenderas försiktighet med ett inbyggt standby-läge. Många enheter fortsätter att konsumera energi här, även om det bara är lite. Omkopplingsbara uttag kan förhindra detta.

Kontakta oss för en köksrenovering i Göteborg!