Strålande köksglädje med rätt vård

Skötseltips för ytor och fronter

Arbetsytor och fronter måste vårdas och skötas. Då ser de alltid ut som nya och skapar en fräsch köksatmosfär så att du mår bra. Med bra organisation, rätt produkter och rätt vård kan du få dina arbetsytor och fronter att lysa och skina på nolltid. Med våra fem tips blir du kökshjälten i ditt glittrande rena kök.

Tips ett: Ta bort smuts från arbetsytor och fronter så snabbt som möjligt och skjut inte upp rengöringen för senare. Färska stänk av fett, såsfläckar eller till och med te-rester kan avlägsnas mycket lättare och vanligtvis helt än torkade höljen eller fläckar. Försök först att ta bort föroreningen med varmt vatten och en mjuk svamp eller trasa istället för att använda hårda eller aggressiva rengöringsmedel omedelbart. Beroende på graden av nedsmutsning är det också tillrådligt att först späda ut rengöringsmedlet med vatten och endast använda outspädda lösningsmedel för mycket envisa fläckar. Om du inte är säker på om vårdprodukten är rätt för dina köksytor, testa den först på ett osynligt område innan du använder den på ett stort område.

Tips två: Gör utrymme för din rengöringsåtgärd så att du har en fri väg och töm arbetsytan. Damma av köksmaskinerna och köksredskapen som har sin vanliga plats där och flytta dem åt sidan. Du kan behöva en trappstege för att komma till de övre skåpen och flera städredskap, eftersom du har använt olika material i köket. Så planera ett större tidsfönster för din rengöringskampanj. Det är bättre att njuta av ditt arbete efteråt med en kopp kaffe eller te än att vara under tidspress och bara halvhjärtat får fronter och bänken att lysa. Med god organisation är rengöring av fronter och ytor snabbt och enkelt och trollar fram ett felfritt kök på nolltid.

Tips tre: arbeta uppifrån och ner. Vad är poängen med att rengöra arbetsytan först om höljen sedan lossnar från fronten på dina väggenheter och sipprar på den nyligen rengjorda bänkskivan? Så ägna dig först till dina köksfronter och sedan till arbetsytan.

Tips fyra: Ta en titt på materialet i dina köksfronter och arbetsytor innan rengöring. Beroende på materialegenskaperna behöver du olika vårdprodukter och procedurer.

Plastyta: Gnugga ytorna med ljummet vatten och en mjuk trasa, läderduk eller svamp. Använd inte slipande rengöringsmedel, eftersom de kommer att göra att ytan slits av. Tillsätt eventuellt några stänk av rengöringsmedel eller vinäger i rengöringsvattnet. Använd vid behov en plastrengörare, smuts bör inte kunna tas bort. Torka sedan av rengöringsrester med rent vatten och gnugga alla ytor torra.

Äkta träytan: Ta ljummet vatten och torka av det med hjälp av en läderduk, en mjuk svamp eller en borste i riktning mot kornet. Använd så lite vatten som möjligt och vrid ur en trasa eller svamp så mycket som möjligt. För envisa fläckar, använd pH-neutrala rengöringsmedel (inte diskmedel), torka av med en fuktig trasa och torka av med en bomullsduk. Du kan också använda lite sprit eller glasrengöringsmedel. Ta sedan bort rengöringsmedelsresterna med en fuktig läderduk. Minst en gång om året behöver träytor verklig grundvård så att naturmaterialets skyddande egenskaper bibehålls. Lackerat massivt trä har en möbelpolish, lackade eller naturliga träytor vill behandlas med oljor eller vax.

Sten- och betongytor: Kök med fronter eller arbetsytor av sten, betong eller granit är förbehandlade i de flesta fall före installation och impregneras för att förhindra att vätskor tränger in i porerna på ytan. För att bibehålla detta skyddande lager bör vanliga hemmetoder användas med försiktighet. Torka fläckar på stenytorna med en mjuk svamp indränkt i diskmedel, torka av med ljummet vatten och torka med en mjuk trasa. Ta bort smuts på betongfronter med en mjuk mikrofiberduk och några stänk av glasrengöringsmedel.

Yta av rostfritt stål: Rostfritt stål blir nu alltmer populärt som arbetsyta och hyllyta i privata hushåll. Torka av ytorna med varmt vatten och lite diskmedel och torka dem. Några droppar vinägerengörare hjälper mot kalkavlagringar.

Glasyta: Glasytor används ofta i kombination med andra material för att lossa fronterna och ge utsikt över glas och porslin. Ta först bort dammet med en antistatisk trasa. Rengör sedan ytorna med ljummet vatten eller kommersiellt tillgängliga glasrengörngsmedel och torka.

Tips fem: Njut av ditt glittrande rena kök och njut av ditt arbete. Tänk på vilka köksmaskiner och hjälpmedel du verkligen behöver på din bänkskiva. Lägg resten i garderoben och i tvättstugan eller källaren. Ju färre föremål som finns på bänkskivan, desto bättre kan arbetsområdet användas och hållas rent.

Slutsats: Med bra organisation, rätt produkter och rätt vård kan du få dina arbetsytor och fronter att skina på nolltid. Ta bara de fem tipsen till hjärtat så kommer dina fronter och arbetsytor att se ut som nya.